Škola pájení HAKKO 7. díl: přenos tepla

Datum: 13.07.2022
  | 
Kategorie: Seriál Škola pájení HAKKO
Sedmý díl se věnuje přenosu tepla při pájení.

Pájení vyhřívaným nástrojem, neboli přenos tepla k pájenému místu kondukcí, je nejjednodušší a nejběžnější metoda pájení, kterou používají nejen elektrotechnici, ale třeba i klempíři. Způsob provedení a kvalita výsledku závisí na jedinci, který tuto operaci provádí. Teplota v pájeném spoji by neměla překročit 300 °C. Jinak dochází k oxidaci pájky (nárůst difuzní vrstvy) a přepálení pájecího tavidla.

Obecně platí tato pravidla:

  • maximální teplota v místě pájení může být 300 °C
  • teplota na nastavená na pájecí stanici maximálně 400°C (výjimečně 450 °C)
  • požadované teploty v bodě pájení musí být dosaženo v co nejkratším čase
  • doba pájení by měla být mezi 1 až 4 s

Čas pájení pro SMD je logicky kratší, protože pouzdra jsou podstatně menší. Vlastní provedení zařízení pro kontaktní ohřev je rozmanitý, ale vždy se jedná o vyhřívaný měděný pájecí hrot. Pájecí hrot bývá povrchově upraven (Ni – Fe + Sn), protože vlastní měď se rychle rozpouští v pájce. Regulace teploty u lepších zařízení je elektronická.

Typičtí představitelé pájecích stanic značky HAKKO:

Klasická Kompaktní

FX-888D

FX-951
Klasická pájecí stanice s běžným hrotem Stanice s vysokou obnovou tepelné energie

Pájecí stanice - typická sestava:

Každá pájecí stanice se skládá, z napájecího zdroje a regulátoru (A), stojánku pro pájedlo (B) a vlastního pájedla (A). Ve složení není třeba hledat nic složitého, vesměs výrobci mají tuto ustálenou konfiguraci.

Následující díl Školy pájení HAKKO: výběr pájecího hrotu

Naše webové stránky používají cookies, které nám pomáhají zjistit, jak jsou naše stránky používány. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko „OK, souhlasím“ udělujete tento souhlas.


Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, aby webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Analytické cookies
Marketingové cookies
ve všech produktech